In zijn rapport van 28 juni 2018 presenteerde het Franse Agentschap voor de Veiligheid van de Gezondheid (ANSES) een lijst van 13 nieuwe prioritaire luchtverontreinigende stoffen om te controleren.
Verschillende luchtverontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid zijn al gereguleerd en worden op Europees niveau nauwlettend gevolgd (in overeenstemming met de richtlijnen van 2004 en 2008 ): NO2, NO, SO 2 , PM10, PM2,5, CO, benzeen, ozon, benzo (a) pyreen, lood, arseen, cadmium, nikkel, gasvormig kwik, benzo (a) antraceen, benzo (b) fluorantheen, benzo (j) fluorantheen, benzo (k) fluorantheen, indeno (1,2,3, c , d) pyreen en dibenzo (a, h) antraceen.
Terwijl sommige verontreinigende stoffen zoals ozon en PM10 en PM2.5-deeltjes beroemd zijn en vaak worden genoemd in de media, blijven andere veel minder bekend. Er moet ook worden opgemerkt dat deze lijst nog steeds beperkt is, gezien het grote aantal stoffen dat in de atmosfeer wordt uitgestoten.
Dus, hoe werden deze 13 nieuwe verontreinigende stoffen geïdentificeerd door ANSES? Wat waren de criteria? Laten we dat van dichterbij bekijken.
De selectie van kandidaten
Het identificeren van nieuwe prioritaire stoffen om te monitoren in de omgevingslucht is een lang maar opwindend proces. Het lijkt een beetje op het kiezen van de juiste kandidaat in een schoonheidswedstrijd. Ten eerste moeten onafhankelijke rechters en deskundigen in het veld worden gekozen. Vervolgens moeten de regels worden bepaald voor het selecteren van de beste kandidaten uit de competitie.
In de afgelopen twee jaar heeft de werkgroep van deskundigen een specifieke methode ontwikkeld om de fysische en chemische diversiteit van de kandidaten in de lucht te beoordelen.
Om alle deelnemers bij deze “schoonheidswedstrijd” te verzamelen, hebben de experts eerst een kernlijst samengesteld van chemische verontreinigende stoffen van interesse die nog niet waren gereguleerd. De experts namen bepaalde kandidaten, zoals pesticiden, pollen en schimmels, broeikasgassen en radio-elementen, niet mee omdat ze in andere studies werden beoordeeld of buiten hun expertise lagen.
Deze kernlijst is gebaseerd op informatie verstrekt door gecertificeerde verenigingen van luchtkwaliteitscontrole (AASQA) en Franse onderzoekslaboratoria zoals het Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement (LSCE) en het Laboratoire Interuniversitaire des Systèmes Atmosphériques (LISA). Het wordt ook geïnformeerd door overleg met deskundigen van nationale en internationale organisaties zoals het Europees Milieuagentschap (EEA) en uit Canada en de Verenigde Staten (US-EPA), evenals door inventarissen die zijn opgezet door internationale organisaties zoals de WHO.
Ten slotte werd deze lijst aangevuld met een grondige studie van recente internationale en nationale wetenschappelijke publicaties over wat wordt beschouwd als “opkomende” verontreinigende stoffen.
Deze laatste lijst bevatte 557 kandidaten – stel je voor…
Ranking van de finalisten
De kandidaten worden vervolgens verdeeld in vier categorieën op basis van de beschikbare gegevens over atmosferische metingen en hun intrinsieke gevaar.
Categorie 1 omvat stoffen die potentiële gezondheidsrisico’s inhouden. Dan zijn er de categorieën 2a en 2b voor kandidaten waarover meer gegevens moeten worden verzameld uit luchtmetingen en studies over gezondheidseffecten. Niet-prioritaire stoffen – met concentraties in de lucht en gezondheidseffecten die geen gezondheidsrisico’s inhouden – worden in categorie 3 geplaatst.
Bepaalde uitzonderlijke kandidaten werden geherclassificeerd, zoals ultrafijne deeltjes (met een diameter kleiner dan 0,1 μm) en koolstofroet, vanwege hun potentiële gezondheidseffecten op de bevolking.
Ten slotte gaven de experts prioriteit aan de geïdentificeerde verontreinigende stoffen in categorie 1 om de onbetwistbare winnaar van deze ongebruikelijke schoonheidswedstrijd te selecteren.
En de winnaar is…
Gas 1,3-butadieen stond nummer één van de 13 nieuwe luchtverontreinigende stoffen om te monitoren, aldus ANSES. Het wordt gevolgd door ultrafijne deeltjes en koolstofroet, waarvoor een verhoogde bewaking wordt aanbevolen.
1,3-butadieen is een giftig gas dat afkomstig is van verschillende verbrandingsbronnen, waaronder uitlaat-emissies van motorvoertuigen, verwarming en industriële activiteiten (plastic en rubber). Verschillende tijdelijke meetcampagnes in Frankrijk hebben aangetoond dat de verontreinigende stof vaak de toxicologische referentiewaarde ( TRV ) overschreed – een waarde die een verband legt tussen een dosis en het effect.
De toppositie op het podium komt niet als een verrassing: hij had al een trofee gewonnen in het Verenigd Koninkrijk en Hongarije, twee landen die referentiewaarden hebben voor zijn concentratie in de lucht. Bovendien heeft het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) 1,3-butadieen al sinds 2012 bekend als carcinogeen voor mensen.
Wat de tien andere verontreinigende stoffen op de ANSES-lijst betreft, wordt een verhoogde monitoring aanbevolen. Deze tien verontreinigende stoffen, met overschrijdingen in TRV waargenomen in specifieke (vooral industriële) contexten, zijn, in afnemende volgorde van risico, mangaan, waterstofsulfide, acrylonitril, 1,1,2-trichloorethaan, koper, trichloorethyleen, vanadium, kobalt, antimoon en naftaleen .
Deze selectie is een eerste stap in de richting van 1,3-butadieen die wordt toegevoegd aan een lijst met stoffen die momenteel in Frankrijk worden gereguleerd . Als de Franse regering dit voorstel bij de Europese Commissie indient, zou het tegen het einde van 2019 kunnen worden opgenomen in de lopende herziening van de richtlijn uit 2008 betreffende het toezicht op de luchtkwaliteit.
Aangezien deze classificatiemethode adaptief is, is de kans groot dat er de komende jaren nieuwe competities worden georganiseerd om andere kandidaten te identificeren.