Moeten we ons zorgen maken over de kwaliteit van de buitenlucht als we 90% van onze tijd binnen doorbrengen? Zeker in een werkomgeving zoals een kantoor, zorginstelling, enzovoort. Het antwoord is natuurlijk: ja.
Niet alleen houdt de buitenluchtkwaliteit rekening met de voor de hand liggende problemen van het broeikaseffect en de schadelijke impact die dit heeft op ons milieu, maar simpel gezegd; buitenlucht wordt binnen opgesloten.
Slechte lucht buiten, kan slechte lucht binnen betekenen. Of veel werk voor uw HVAC-systeem om dit tegen te gaan. Maar hoe weet je dat het goed zit? Als ventilatie (hopen we) binnen frisse lucht binnenstroomt om werknemers te helpen hun dag in een gezonde omgeving door te brengen, maar de lucht buiten slecht is, hoe zorgen we er dan voor dat de goede dingen worden gecirculeerd en de slechte dingen worden weggepompt?
Het is nu mogelijk om zowel de buiten- als de binnenlucht te monitoren met de Airthings for Business oplossing. Het zakelijke dashboard van Airthings kan de buitenluchtvervuiling bevatten die er het meest toe doet: PM, NO2, O3, CO en SO2. Dus wat zijn deze verontreinigingen?
Fijnstof (PM)
Fijnstof is een reeks deeltjes stof, vuil en vloeistoffen die in de lucht zweven. Sommige zijn groot genoeg om te zien, zoals rook, smog of roet.
De meest schadelijke zijn echter kleinere, onzichtbare deeltjes. Fijn is dat fijnstof is ingedeeld op grootte. PM 2.5 heeft bijvoorbeeld een diameter van minder dan 2,5 micron. PM2.5 (ook bekend als fijne deeltjes) kan in uw longen en zelfs in uw bloedbaan terechtkomen. PM1 zou dus kleinere deeltjes zijn dan Pm2.5. Simpel gezegd, hoe gezonder de lucht, hoe minder PM’s op de werkplek.

Stikstofdioxide (NO2)
Er zijn veel stikstofoxiden en stikstofdioxide is een scherp, irriterend gas dat de meeste zorgen baart. Het is bekend dat het longoedeem veroorzaakt , een ophoping van overtollig vocht in de longen.
Er is veel publiciteit over de milieueffecten van NO2, onder andere door een wisselwerking met de lucht om zure regen te creëren. Om nog maar te zwijgen van het spelen van een rol bij het creëren van smog en nevel boven steden.
NO2 wordt gevormd bij hoge temperaturen die ontstaan bij de verbranding van brandstof. Emissies van auto’s, vrachtwagens en bussen, energiecentrales en terreinuitrusting zijn allemaal verantwoordelijk voor het vervuilen van de lucht met NO2
Ozon (O3)
We hebben allemaal gehoord over de ozonlaag; een schild rond de wereld dat het ultraviolette licht van de zon absorbeert. Maar er is ook ozon op leefniveau, dat de longen kan beschadigen.
Chemische reacties tussen stikstofoxiden (NOx) en vluchtige organische stoffen (VOS) creëren deze ozon op leefniveau volgens de EPA. Vervuilende stoffen die worden uitgestoten door auto’s, energiecentrales, industriële ketels, raffinaderijen, chemische fabrieken en meer die chemisch reageren in de aanwezigheid van zonlicht, kunnen dit veroorzaken.
Koolmonoxide (CO)
Koolmonoxide (CO), niet te verwarren met kooldioxide co2, komt vrij wanneer iets wordt verbrand en daarom leveren auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen of machines die fossiele brandstoffen verbranden de grootste bijdrage aan co in de buitenlucht.
Het ademen van lucht met een hoge concentratie CO vermindert de hoeveelheid zuurstof die in de bloedbaan kan worden getransporteerd naar kritische organen zoals het hart en de hersenen. Gelukkig is er veel wetgeving om ervoor te zorgen dat de CO-vervuiling buitenshuis laag blijft.
Zwaveldioxide (SO2)
Ten slotte, Zwaveldioxide (SO2) waarvan je misschien hebt gehoord van het nieuws wanneer vulkanen uitbarsten terwijl het in de lucht wordt vrijgegeven. Gewoonlijk is de verbranding of verbranding van fossiele brandstoffen door elektriciteitscentrales en andere industriële installaties echter de grootste bron van SO2 in de atmosfeer .
Niet alleen het menselijke ademhalingssysteem kan worden aangetast door een hoge SO2, maar zure regen, en schade aan de groei van bomen en planten maakt ook deel uit van het repertoire van SO2.
Interessant is dat SO2 ook invloed kan hebben op de vervuiling door fijnstof (PM). Hoge SO2 in de lucht kan leiden tot de vorming van andere zwaveloxiden (SOx) die kunnen reageren met andere verbindingen in de atmosfeer om kleine deeltjes te vormen. Het zijn deze nieuw gevormde deeltjes die we hierboven noemden, die bijdragen aan de fijnstofvervuiling. Het is dan ook zwaar gereguleerd.
Gebouwen verbruiken 40% van de energie in de wereld 13 : minder afval en minder vervuilende stoffen
Je hebt misschien gemerkt dat een opkomend thema onder deze verontreinigende stoffen in onze lucht is dat veel ervan zijn veroorzaakt door menselijke activiteiten. Ze zijn gemaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, het rijden met benzine- en dieselvoertuigen en meer. Gelukkig zijn veel van deze verontreinigende stoffen streng gereguleerd om mens en milieu te beschermen, en het verminderen van onnodig energieverbruik kan ook een positief effect hebben.
airvisor kan nu monitoring van de buitenluchtkwaliteit aanbieden. “Door gebruik te maken van luchtkwaliteitsgegevens helpt airvisor bedrijven over de hele wereld de energie-efficiëntie in gebouwen te verbeteren en tegelijkertijd een gezond en productief binnenmilieu te garanderen
“We gaan nog een stap verder door buitensensoren te integreren in onze bestaande IoT-oplossing, waardoor onze klanten een nog betere controle hebben over de luchtkwaliteit in hun gebouwen via een alles-in-één oplossing.”
Zowel de buiten- als de binnenluchtkwaliteitsgegevens zijn beschikbaar via het dashboard en de API. Gebouweigenaren en facility managers kunnen ventilatiesystemen optimaliseren op basis van bezettingstrends, omgevingsomstandigheden buiten het gebouw en andere actuele en historische gegevens, waardoor onnodige energiekosten worden verlaagd. Tegelijkertijd geeft het volledige inzicht in realtime luchtkwaliteitsgegevens huurders zekerheid over de binnenruimtes waar ze tijd doorbrengen en helpt het hen bij het plannen van hun woon-werkverkeer en andere buitenactiviteiten, waardoor mogelijke luchtgevaren worden vermeden.