Bespaar veel energie met vraaggestuurde ventilatie

vraaggestuurde ventilatie

Inmiddels is het idee om dingen “op aanvraag” te krijgen nauwelijks nieuw; het groeit en beïnvloedt menselijk gedrag op een groot aantal manieren terwijl we spreken. Het is alleen maar logisch dat hetzelfde concept dat wordt toegepast op gebouwbeheer – een gebouw geven wat het nodig heeft, wanneer het het nodig heeft – vergelijkbare efficiëntieverbeteringen oplevert als de on-demand economie, wat kostenbesparingen oplevert voor facility managers die het willen omarmen.

Vraaggestuurde ventilatie – het regelen van de toevoer van buitenlucht op basis van realtime bezetting – is een eenvoudige manier om de operationele efficiëntie van uw gebouw te verhogen en tegelijkertijd de elektriciteitskosten aanzienlijk te verlagen. Hoeveel besparing kunt u verwachten na de implementatie van een vraaggestuurd ventilatiesysteem? Blijf lezen om erachter te komen.


Inmiddels is het idee om dingen “op aanvraag” te krijgen nauwelijks nieuw; het groeit en beïnvloedt menselijk gedrag op een groot aantal manieren terwijl we spreken. Het is alleen maar logisch dat hetzelfde concept dat wordt toegepast op gebouwbeheer – een gebouw geven wat het nodig heeft, wanneer het het nodig heeft – vergelijkbare efficiëntieverbeteringen oplevert als de on-demand economie, wat kostenbesparingen oplevert voor faciliteitenbeheerders die het willen omarmen.

Vraaggestuurde ventilatie – het regelen van de toevoer van buitenlucht op basis van realtime bezetting – is een eenvoudige manier om de operationele efficiëntie van uw gebouw te verhogen en tegelijkertijd de elektriciteitskosten aanzienlijk te verlagen. Hoeveel besparing kunt u verwachten na de implementatie van een vraaggestuurd ventilatiesysteem? Blijf lezen om erachter te komen.

Vraaggestuurde ventilatie is niet de enige manier om veel energie te besparen. Vraag ons wat we nog meer voor uw gebouw kunnen doen om de kosten te verlagen en de operationele efficiëntie te verhogen.

Vraaggestuurde ventilatie: hoe dit besparingen oplevert

Er zijn ventilatieregels voor gebouwen om te zorgen voor voldoende luchtkwaliteit voor de bewoners. Koolstofdioxide (CO2) is misschien niet de meest schadelijke factor die de luchtkwaliteit binnenshuis beïnvloedt, maar het wordt vaak gebruikt als surrogaat voor de luchtkwaliteit en de bezettingsgraad van gebouwen. Hoe meer bewoners er in een ruimte of gebouw zijn, hoe meer CO2 er in de lucht komt. Om te voorkomen dat de CO2-niveaus te hoog oplopen – wat een negatieve invloed kan hebben op de bewoners – moet er bewust buitenlucht via een ventilatiesysteem het gebouw binnen worden gebracht.

Hoeveel buitenlucht heeft een gebouw nodig? De American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) beveelt 15 tot 20 kubieke voet per minuut (CFM) buitenlucht per persoon aan. Om aan deze norm te voldoen, zijn de meeste gebouwen ontworpen om te ventileren tegen een vast minimumtarief per persoon op basis van de bezettingsgraad van het gebouw.

Het probleem met deze aanpak is dat gebouwen meestal niet volledig bezet zijn. En sommige ruimtes zijn leeg, andere niet. Hierdoor brengen de ventilatiesystemen vaak meer buitenlucht aan dan nodig is, die vervolgens moet worden geconditioneerd (verwarmd of gekoeld) voordat deze in de omgeving wordt gebracht. Dat betekent dat uw luchtbehandelingsunits – de motoren en ventilatoren – harder werken dan nodig is om de temperatuur van de buitenlucht te verlagen (vooral als het warm en vochtig is) of hoger.

Hieronder ziet u een grafiek met de ventilatie in twee verschillende delen van een gebouw. De ene wordt op traditionele wijze geventileerd en wordt daardoor te sterk geventileerd; de andere gebruikt vraaggestuurde ventilatie om lucht van hoge kwaliteit te garanderen zonder het systeem te overbelasten.

co2

ASHRAE berekent dat 20 CFM buitenlucht per persoon overeenkomt met CO2-niveaus van meer dan 900 deeltjes per miljoen (PPM). De buitenlucht die naar kamer B wordt gebracht, houdt het CO2-niveau binnen het bereik van 400, wat betekent dat het ventilatiesysteem de hele dag overbelast raakt. Het ventilatiesysteem van kamer A houdt het CO2-niveau ruim onder de 900 PPM zonder het systeem te overbelasten.

Vraaggestuurde ventilatie lost het probleem van energieverspilling op door de CO2-niveaus te bewaken en te voorzien in ventilatie als dat nodig is.

Dit is hoe het werkt:

  • Sensoren  die in verschillende delen van het gebouw zijn geplaatst, monitoren de CO2-niveaus in realtime. Die informatie is van cruciaal belang omdat:
    • Het dient als een proxy voor het bepalen van de werkelijke bezetting. Hoe hoger het niveau, hoe meer mensen zich in de ruimte bevinden.
    • Het helpt de buitenluchtinlaat te regelen.  Voor commerciële gebouwen beveelt de EPA CO2-niveaus aan van minder dan 1100 delen per miljoen. (Een andere richtlijn van ASHRAE berekent dat 20 CFM buitenlucht per persoon overeenkomt met CO2-niveaus van meer dan 900 deeltjes per miljoen.)
  • Het systeem  leest continu de sensorgegevens en stuurt de luchtbehandelingsunits op basis van CO2-niveaus automatisch aan om de buitenluchtinlaat aan te passen.
    • Als de CO2-niveaus voldoende zijn, wordt de buitenluchttoevoer verminderd.
    • Als het CO2-gehalte de limiet nadert, wordt er extra buitenlucht aangevoerd.

Vraaggestuurde ventilatie vermindert het werk voor uw verwarmings- en koelunits en zorgt tegelijkertijd voor een consistente, gezonde luchtkwaliteit.

Welke besparingen ziet u met een regelsysteem voor ventilatie op aanvraag?

Vanuit financieel perspectief is vraaggestuurde ventilatie een van de meest impact-volle energiebesparende maatregelen die facilitair managers kunnen implementeren. Enige analyse heeft aangetoond dat dit type systeem  gemiddeld 2,5 jaar terugverdiend is  met een gemiddelde energiereductie van 38 procent in gebouwen. U kunt hierdoor tussen de 15 en 20 procent besparen op uw energierekening.

airvisor
Weten hoe u aan de slag kunt met vraaggestuurd ventileren?

airvisor kan helpen. Onze slimme gebouw-oplossingen maken het u gemakkelijk om deze geldbesparende strategie op een kostenefficiënte manier te implementeren. CO2-sensoren in combinatie met een beheerplatform kunnen u helpen direct energiebesparingen te realiseren. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze vraaggestuurde ventilatieoplossing – of andere manieren waarop we u kunnen helpen uw gebouw energiezuiniger te maken -.

Laat een reactie achter