Terwijl we de nieuwe norm van de COVID-19-pandemie blijven naleven, zijn gezondheid en veiligheid op de werkplek topprioriteiten voor werkgevers en werknemers over de hele wereld. COVID-19 heeft enkele gevaren van onze moderne gebouwen blootgelegd; onder deze gevaren bevinden zich een slechte luchtkwaliteit binnenshuis en het sick building-syndroom, die ongetwijfeld een verband hebben.
Wat is het Sick Building-syndroom?
Sick Building Syndrome (SBS) beschrijft een reeks gezondheidseffecten en symptomen die verband houden met de tijd die in gebouwen wordt doorgebracht, zonder enige specifieke diagnose of oorzaak. Symptomen van SBS kunnen het gevolg zijn van kortdurende of langdurige blootstelling.
Wat veroorzaakt het Sick Building-syndroom?
Zoals de bovenstaande definitie impliceert, heeft het sick building-syndroom geen strikte oorzaak, maar eerder een reeks risicofactoren die kunnen bijdragen aan de symptomen. We gaan deze risicofactoren hieronder uitsplitsen :
- Chemische verontreinigingen : Chemische verontreinigingen, waaronder vluchtige organische stoffen (VOS), radon, formaldehyde, stof en asbest, kunnen bijdragen aan gebouwgerelateerde symptomen en gevallen van het sick building-syndroom.
- Biologische verontreinigingen: stuifmeel, bacteriën, virussen en schimmels kunnen koorts, beklemming op de borst en allergische reacties veroorzaken, die allemaal kunnen worden toegeschreven aan het sick building-syndroom.
- Onvoldoende ventilatie : Zonder de juiste ventilatie kunnen luchtverontreinigende stoffen binnenshuis zich ophopen en een negatieve invloed hebben op het comfort en de veiligheid van de bewoners van het gebouw.
- Psychologische factoren : Individuele psychologische factoren, waaronder hoge stressniveaus en slechte communicatie, kunnen ook bijdragen aan gevallen van Sick Building Syndrome.
- Andere omgevingsfactoren : Enkele andere omgevingsrisicofactoren voor SBS zijn onder meer: ergonomie, akoestiek, verlichting en vochtigheid.
Binnenluchtkwaliteit: een cruciale risicofactor voor SBS
De kwaliteit van de binnenlucht heeft, misschien niet verrassend, een sterk verband met het sick building-syndroom en is een cruciaal onderdeel van drie van de risicofactoren die we hierboven hebben beschreven: chemische contaminanten, biologische contaminanten en onvoldoende ventilatie.
De eerste twee risicofactoren, chemische en biologische contaminanten, hebben een voor zichzelf sprekende relatie met de kwaliteit van de binnenlucht. Vluchtige organische stoffen , radon, formaldehyde en fijnstof worden allemaal beschouwd als belangrijke luchtverontreinigende stoffen binnenshuis , en microben in de lucht hebben eveneens een negatieve invloed op de luchtkwaliteit binnenshuis. Naarmate de luchtkwaliteit binnenshuis verslechtert door de introductie van verontreinigende stoffen, kunnen bewoners van gebouwen symptomen van het sick building-syndroom ontwikkelen, waaronder irritatie van ogen, neus en keel, langzame cognitie, hoofdpijn, beklemming op de borst en andere.
De derde factor, onvoldoende ventilatie, leidt tot het sick building-syndroom vanwege de impact op de luchtkwaliteit binnenshuis. Door lage ventilatiesnelheden kunnen luchtverontreinigende stoffen binnenshuis, namelijk VOS en kooldioxide, zich opstapelen en een negatieve invloed hebben op de bewoners van het gebouw. Zonder goede ventilatie kunnen werknemers het gevoel hebben dat de lucht benauwd is of dat hun hoofd mistig aanvoelt, wat het gevolg is van vervuilde binnenlucht.
Over het algemeen heeft de luchtkwaliteit binnenshuis , vanwege de gevolgen van verontreinigende stoffen en slechte ventilatie, een sterke relatie met het sick building-syndroom . Als de kwaliteit van de binnenlucht wordt verbeterd, zouden de gevallen van SBS als gevolg hiervan moeten afnemen.
IAQ-tips om het risico van SBS te verminderen
Wat kunnen we eraan doen, aangezien we weten dat een slechte luchtkwaliteit binnenshuis bijdraagt aan het sick building-syndroom?
- Bronbeheersing : het elimineren van bronnen van luchtverontreiniging binnenshuis, inclusief de keuze voor bouwmaterialen met een lage uitstoot en veiligere reinigings- en desinfectieproducten, zal een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.
- Optimaliseer ventilatiesnelheden : zoals we hierboven vermeldden, kunnen slecht geventileerde ruimtes leiden tot ongezonde, ongemakkelijke opeenhopingen van vervuilende stoffen. Het optimaliseren van de ventilatiesnelheden voor de gezondheid van de bewoners zal de dreiging van SBS helpen verminderen.
- Investeer in monitoring van de binnenluchtkwaliteit: De voordelen van bewaking van de binnenluchtkwaliteit in de context van SBS zijn drievoudig; IAQ-monitoring kan u helpen bronnen van luchtverontreiniging binnenshuis te identificeren, ventilatiesnelheden te optimaliseren zonder de efficiëntie in gevaar te brengen en ervoor te zorgen dat uw luchtkwaliteit te allen tijde veilig en gezond blijft.