In Diepenbeek tuurt Hannelore Bové (28) door een Zeiss-microscoop naar enkele druppels urine van een jongen uit Brussel.
Eén klein puntje in zo’n groot zwart vlak. Dat lijkt mee te vallen. Maar Bové zet de zaken meteen in perspectief. Het vlak komt overeen met 10 tot de min vijftiende liter, ofwel 0,00000000000001 liter. ‘De concentratie aan roetdeeltjes ligt bij de Brusselse jongen 178 procent hoger dan bij leeftijdsgenootjes die opgroeiden in Limburg’, zegt ze.
Uit onderzoek van Bové bij een driehonderdtal Limburgse kinderen bleek onomstotelijk bewezen dat die laatsten het bij het rechte eind hadden: er werden deeltjes ontdekt in het bloed en de urine. ‘En als het in de urine terechtkomt, betekent dit dat de deeltjes het hele lichaam doorkruist hebben, en dus overal kunnen belanden.’
Fijnstof, waarvan roetdeeltjes een belangrijk onderdeel zijn, wordt beschouwd als een van de belangrijkste tien risicofactoren voor vroegtijdig overlijden, wereldwijd goed voor 4,2 miljoen sterftegevallen per jaar. De roetdeeltjes ontstaan door onvolledige verbranding in onder meer dieselmotoren of in houtkachels. Ondanks een serieuze daling van de uitstoot de jongste jaren blijft België een van de slechtere leerlingen in de Europese klas.
Biomedisch Onderzoeksinstituut in Diepenbeek
Wij meten ook roet (Black Carbon – BC) wanner we de binnenluchtkwaliteit onderzoeken in bedrijfsgebouwen, neem contact op voor meer info