Fijnstof PM2.5 ‘stuurt immuunsysteem in overdrive’, waardoor astma verergert

astma en luchtverontreiniging

Fijne zwevende deeltjes (PM2.5) kunnen het immuunsysteem van het lichaam in overdrive brengen door een natuurlijk afweermechanisme te activeren, waardoor astmasymptomen verergeren, hebben onderzoekers ontdekt.

Wetenschappers van de Hiroshima University, de Universiteit van Californië en het Leibniz Research Institute ontdekten dat deeltjes in de lucht – zoals die vrijkomen door dieselvoertuigen en fabrieken – de celreceptor AhR activeren.

AhR, een receptor die wordt aangetroffen op cellen in organen in contact met de lucht, zoals de huid, de darm en de longen, bevordert de productie van ontsteking om gifstoffen in het lichaam te verwijderen, maar kan gezondheidsproblemen veroorzaken als deze overactief is.

De wetenschappers geloven dat de ontdekking een doorbraak kan betekenen in het begrijpen van de ontwikkeling van astma, die door veel verschillende factoren kan worden veroorzaakt, maar vaker voorkomt bij mensen die in stedelijke en industriële gebieden wonen.

‘Als we het mechanisme kennen, kunnen we misschien deeltjesgeïnduceerde astma voorkomen’, legt Yasuhiro Ishihara, universitair hoofddocent aan de Graduate School of Integrated Sciences for Life van de Hiroshima University, uit.

De onderzoekers deden de ontdekking door immuuncellen van mensen en muizen te stimuleren met dieseldeeltjes, die AhR in de cellen activeerden.

De in de cellen geactiveerde AhR bleek deze te verergeren tot het produceren van IL-33, een chemische boodschapper die ontsteking bevordert.

Het team concludeerde dat AhR-activering door deeltjes in de lucht de symptomen van luchtwegaandoeningen zoals astma, die wordt gekenmerkt door ontsteking van de luchtwegen, kan overdrijven.

De onderzoekers hebben de ontdekking een ‘veelbelovende’ bevinding genoemd die zou kunnen leiden tot een dieper inzicht in hoe ademhalingsziekten werken.

Het team benadrukte echter dat de beste manier om luchtwegaandoeningen te voorkomen is door te ‘ontsnappen’ naar plattelandsgebieden waar deeltjes in de lucht minder wijdverbreid zijn.

‘Dit is een dringende kwestie in onze drastisch ontwikkelde wereld’, zei Ishihara.

De bevindingen van de studie komen als een tijdige gezondheidswaarschuwing, aangezien de niveaus van verschillende luchtverontreinigende stoffen, waaronder deeltjes, in de hele EU stijgen .

In een van zijn laatste handelingen als secretaris van het milieu zei Michael Gove dat de aanstaande Bill van het Verenigd Koninkrijk de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor PM2.5 zal vastleggen in de Britse wetgeving.

De WHO is van mening dat de limiet van 10 μg / m3 voor PM2.5 – in plaats van de huidige EU-limiet van 25 μg / m3 – de sterfte door vervuiling met ongeveer 15% zou kunnen verminderen.

Laat een reactie achter