Je hebt al wel eens van fijnstof gehoord of iets gelezen. In de media spreken ze soms van PM10 of PM2.5 wat wil zeggen fijnstof met fractie-grootte van 10µm en 2.5µm wat klein is en daarom natuurlijk ook gevaarlijk.
Waar komt fijnstof vandaan?
Deze deeltjes ontstaan uit emissies van auto’s, vrachtwagens, bussen, energiecentrales en andere activiteiten zoals het verbranden van brandstoffen uit hout en kolen. Natuurlijke gebeurtenissen zoals bosbranden kunnen ook fijnstof aan de lucht bijdragen. Fijnstof in de buitenlucht kan gemakkelijk lange afstanden afleggen.
Waarom is fijnstof belangrijk of beter gezegd, gevaarlijk?
Hoewel het misschien klein is, mag fijnstof niet worden onderschat – sterker nog, zijn grootte maakt het formidabeler. In tegenstelling tot grotere (en meer zichtbare) stofdeeltjes, kan PM2.5 uw neus en keel omzeilen en worden opgenomen door uw longen en bloedbaan, wat leidt tot een verscheidenheid aan gezondheidseffecten. Blootstelling aan fijn stof kan schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben en kan leiden tot hoesten, beklemming op de borst, kortademigheid, irritatie van de ogen / neus / keel, en kan astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Wetenschappelijke studies hebben ook een verband gelegd tussen blootstelling aan een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte, bepaalde vormen van kanker en geboorteafwijkingen.
Fijnstof is vooral gevaarlijk voor mensen met hart- en longaandoeningen, oudere volwassenen en kinderen, maar het is ook bewezen dat het gezonde mensen treft.

Hoe kun je fijnstof in huis verminderen?
Omdat fijnstof zo klein en licht van gewicht is, blijft het veel langer in de lucht dan de grotere deeltjes die we misschien kennen, waardoor het nog gemakkelijker wordt om in te ademen. Daarom is het des te belangrijker om bepaalde maatregelen te nemen om de hoeveelheid fijnstof in huis te verminderen. Hier zijn een paar tips om uw PM2.5-niveaus laag te houden:
Ken uw buitenluchtkwaliteit: hoewel het misschien een goed idee lijkt om ramen te openen en frisse lucht binnen te laten, doe dit alleen als u zeker weet dat de vervuiling buitenshuis veilig is.
Ventileer tijdens het koken: koken is een ongelooflijk veel voorkomende oorzaak van fijnstof binnenshuis, dus zorg ervoor dat u een ventilator laat draaien of een paar ramen opent tijdens het koken (vooral frituren, sauteren en grillen). Vermijd brandende kaarsen: gewone petroleumkaarsen laten fijne deeltjes vrij de lucht bij verbranding. Kies in plaats daarvan voor kaarsen gemaakt van bijenwas, die weinig rook produceren. Begrijp uw luchtreiniger: als u ervoor kiest om een luchtreiniger te gebruiken, zorg er dan voor dat deze een HEPA en actieve koolfilters bevat – dit zorgt ervoor dat fijne deeltjes uit uw lucht worden verwijderd.
Weet wat er in uw lucht hangt : een van de beste manieren om fijnstof buiten uw huis te houden, is te begrijpen wanneer en hoe het überhaupt in uw lucht verschijnt. airvisor volgt PM2.5 en andere gifstoffen in uw lucht en geeft gepersonaliseerde aanbevelingen om u te helpen een gezondere thuisomgeving te creëren met onze meetapparatuur
credits artikel en tekeningen: #seetheair
origineel artikel:
— Sotirios Papathanasiou (@SFotonium) March 1, 2021