Optimaliseer het comfort van gebouwen en welzijn op de werkplek door deze 4 IAQ-parameters te bewaken

comfort parameters

Recente zorgen, waaronder de COVID-19-pandemie, hebben licht geworpen op de gezondheids- en veiligheidsaspecten van gebouwen en interieurs, maar een ander belangrijk aspect blijft: het comfort van gebouwen. Als het gaat om de moderne werkplek, is het optimaliseren van het comfort van gebouwen cruciaal om ervoor te zorgen dat werknemers productief en tevreden zijn, vooral gezien de toenemende mogelijkheden om vanuit huis te werken. 

Hoe meten we het comfort van een gebouw?

Het idee van gebouwcomfort is nauw verbonden met de kwaliteit van het binnenmilieu (IEQ) , ‘een algemene term die wordt gebruikt om de fysieke en perceptuele kenmerken van binnenruimten te beschrijven’, waaronder de kwaliteit van de binnenlucht, thermisch comfort en de visuele en akoestische eigenschappen van een ruimte. . Het is niet verrassend dat er veel wordt gedaan om het comfort van gebouwen te meten, en de luchtkwaliteit is een onderdeel van dit proces. 

Meer specifiek onthult een onderzoek naar zes Amerikaanse federale werkplekken 10 aspecten van het comfort van gebouwen die, wanneer ze worden verbeterd en geoptimaliseerd, het comfort van de gebruikers aanzienlijk kunnen verhogen. De resultaten worden hieronder samengevat.

FactorPercentage gerapporteerde verbetering
Luchtkwaliteit33%
Netheid33%
Verstelbaarheid van meubels33%
Meubelcomfort30%
Daglicht23%
Keer bekeken23%
Temperatuur18%
Hoeveelheid licht17%
Visueel comfort17%
Geluidsniveaus3%

Luchtkwaliteit staat bovenaan de lijst naast andere factoren, zoals reinheid en aanpasbaarheid van meubels, en werken aan het verbeteren van een van de categorieën in de grafiek kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van het algehele comfort van de bewoners van gebouwen. Tot deze mogelijke verbeteringen behoren meer natuurlijk licht, het installeren van comfortabele, verstelbare meubels, het optimaliseren van reinigingsroutines en natuurlijk het monitoren van de luchtkwaliteit. 

4 IAQ- en omgevingsparameters die moeten worden bewaakt om het comfort van een gebouw te garanderen

Als het gaat om monitoring van de luchtkwaliteit binnenshuis, hebben we veel potentiële parameters die we kunnen meten. Dus, welke parameters hebben de hoogste prioriteit om het comfort van een gebouw te garanderen?

TVOC

Vluchtige organische stoffen (VOS) hebben gevolgen voor zowel de fysiologische effecten als de perceptie van comfort door de inzittenden. Blootstelling aan VOS, die afkomstig kunnen zijn van bouwmaterialen, meubels, vloeren en reinigingsmiddelen, kan de ogen, neus en keel irriteren en hoofdpijn en ernstigere effecten op de lange termijn veroorzaken. Sommige VOS hebben ook een geur, die de waargenomen IEQ negatief kan beïnvloeden. 

Kooldioxide (CO2)

Het kooldioxidegehalte binnenshuis vormt weliswaar zeker geen veiligheidsrisico, maar heeft wel gevolgen voor het comfort van de bewoners van het gebouw. De meeste kooldioxide binnenshuis komt van mensen terwijl ze uitademen, en in kleinere en minder geventileerde ruimtes, zoals vergaderruimten, kan koolstofdioxide zich ophopen. Op iets verhoogde niveaus (meestal boven de 1000 ppm) kunnen inzittenden zich slaperiger voelen en het moeilijker vinden om zich te concentreren. Op hogere niveaus (tussen 2500 ppm en 5000 ppm) kunnen inzittenden ook hoofdpijn krijgen en zich vermoeid voelen, wat extra ongemakken en afleiding veroorzaakt. 

Naast fysieke effecten, kunnen bewoners de binnenlucht als ‘benauwd’ en ‘muf’ ervaren met verhoogde CO2-niveaus, wat kan leiden tot klachten of ontevredenheid. 

Fijnstof

Fijnstof binnenshuis , zoals buitenshuis het geval is, is een uiterst belangrijk onderdeel van IEQ en heeft vooral invloed op de luchtkwaliteit. Bewoners van gebouwen zullen waarschijnlijk geen direct ongemak ondervinden van fijnstof zoals bij VOC’s of zelfs koolstofdioxide, tenzij het gebouw zich bevindt in een gebied dat vatbaar is voor natuurbrand of vervuiling, maar vanwege ernstige gevolgen voor de gezondheid die zich in korte tijd kunnen ophopen. Bij langdurige en langdurige blootstelling is fijn stof nog steeds een belangrijke bepalende factor voor het comfort van gebouwen. 

Thermisch comfort (temperatuur en relatieve vochtigheid)

Temperatuur en vochtigheid zijn twee nauw verwante parameters die, hoewel ze normaal gesproken niet gerelateerd zijn aan de luchtkwaliteit, nauw verband houden met het comfort van een gebouw. We hebben deze twee parameters naast elkaar opgenomen, omdat relatieve vochtigheid de waargenomen temperatuur van een ruimte kan beïnvloeden. 

Mensen hebben specifieke temperatuurbereiken en relatieve vochtigheid (tussen respectievelijk 70 en 75 graden Fahrenheit en tussen 30% en 50%) die het meest comfortabel zijn om te leven en te werken. Temperaturen en vochtigheidsniveaus buiten deze zones kunnen de prestaties van de werknemer en de tevredenheid op de werkplek negatief beïnvloeden, aangezien de ruimte die te droog, warm, vochtig of koud aanvoelt, voor afleiding kan zorgen.


Het comfort van de bewoners van het gebouw en de bewaking van de luchtkwaliteit binnenshuis zijn sleutelcomponenten van elk welzijnsplan op de werkplek