Luchtvervuilingsexpert: waarom Kerstmis misschien wel de meest giftige dag van het jaar is

kerstmis luchtvervuiling

Auteur:Ian Colbeck – Hoogleraar Milieuwetenschappen, Universiteit van Essex

Op eerste kerstdag in 1879 was de combinatie van mist en rook zo dicht boven Londen dat het ‘s middags vrijwel donker was . Tegenwoordig, met veel mensen die thuis blijven en minder voertuigen op de weg, is de luchtkwaliteit op eerste kerstdag doorgaans erg goed. De lucht in huis kan echter op zijn slechtst zijn.

Met Kerstmis kunnen bronnen van luchtvervuiling binnenshuis deeltjes genereren die, in termen van aantal en massaconcentraties, het achtergrondniveau aanzienlijk overschrijden. Hier zijn een paar redenen waarom.

Turkije vervuiling

Het koken van het traditionele kerstdiner kan leiden tot verhoogde niveaus van een aantal verontreinigende stoffen. Ultrafijne deeltjes (UFP) kleiner dan 100 nanometer zijn van bijzonder belang vanuit gezondheidsperspectief, omdat ze diep in de luchtwegen kunnen doordringen en ontstekingseffecten kunnen veroorzaken. Een aantal onderzoeken heeft verhoogde UFP-concentraties gerapporteerd die verband houden met elektrische fornuizen en kookgerei, mogelijk door resten van verwarmingsdetergenten .

Het aantal deeltjes dat vrijkomt tijdens het koken hangt af van factoren zoals de samenstelling van het rauwe voedsel, de kooktemperatuur en -stijl – het is aangetoond dat het roeren van voedsel grotere aerosolen produceert als de ingrediënten rondspatten en kleine specificaties de atmosfeer in vliegen.

Koken op gas is een belangrijke bron van zowel stikstofdioxide (een schadelijk gas) als fijnstof (kleine, vaak gevaarlijke deeltjes die in de lucht zweven). Keukens die op gas koken, kunnen een hoger stikstofdioxidegehalte hebben dan zelfs een drukke berm.

Het is zelfs aangetoond dat koken op gas gepaard gaat met een verhoogd risico op zowel huidige astma als levenslange astma .

De gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met koken worden slecht begrepen, hoewel de Britse regelgeving afzuigventilatoren in keukens vereist . Aangezien het meer dan vier uur duurt om het gemiddelde kerstdiner te bereiden en te koken, willen mensen met astma of hart- en vaatziekten misschien de keuken vermijden. Bij het koken, zeker op gas, is het belangrijk om de afzuigkap aan te houden of een raam open te zetten.

Zie de laaiende yule voor ons

Het stoken van hout wordt steeds populairder – vaak om esthetische redenen – en hierdoor komen aanzienlijke hoeveelheden fijnstof vrij in de buitenomgeving. Houtrook is een belangrijke reden waarom veel steden in de winter de Europese luchtkwaliteitslimieten overschrijden . In Denemarken veroorzaken de emissies van houtkachels naar schatting 400 vroegtijdige sterfgevallen per jaar, terwijl ze in Londen verantwoordelijk zijn voor tussen de 7% en 9% van de deeltjesvervuiling in de winter.

Studies hebben ook aangetoond dat houtrook naburige huizen kan binnendringen. Zelfs als hout wordt verbrand in moderne kachels in plaats van open haarden, kunnen opstarten, stoken en bijladen nog steeds een hoge uitstoot veroorzaken. Rook van brandhout bevat honderden verbindingen die kanker, mutaties of gebrekkige zwangerschappen kunnen veroorzaken .

Om de uitstoot te verminderen, moet u hout laten drogen voordat u het verbrandt. Houd het droog, want het brandt het meest efficiënt wanneer het vochtgehalte lager is dan 20% .

De donkere kant van kaarsen

Het gebruik van kaarsen om een ​​warme, feestelijke sfeer te creëren is gebruikelijk in huizen met Kerstmis. Hoewel ze er aantrekkelijk uitzien, stoten ze, eenmaal aangestoken, ultrafijne deeltjes uit die metalen kunnen bevatten die vrijkomen uit de kleurpigmenten. Roet kan ook worden geproduceerd, meestal wanneer de kaarsvlam flikkert als gevolg van verschillende luchtstromen.

Geurkaarsen zijn nog erger omdat ze verschillende vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven , die door de EU zijn aangemerkt als prioritaire verontreinigende stoffen binnenshuis. Maar sommige kamerplanten kan helpen opruimen deze verbindingen.

Partypoppers zijn een vaak over het hoofd geziene bron van luchtvervuiling binnenshuis. In Groot-Brittannië worden ze geclassificeerd als vuurwerk. Hoewel de impact van vuurwerk buitenshuis goed gedocumenteerd is, ontbreekt het aan gedetailleerde kennis over hoe het het binnenmilieu beïnvloedt. Hoewel partypoppers van korte duur zijn, kunnen ze grote concentraties ultrafijne deeltjes genereren.

Onderstaande figuur toont het resultaat van 10 party poppers in een typische eetkamer. De deeltjesconcentraties zijn meer dan 100 keer hoger dan die aan de kant van de weg en deze niveaus kunnen enige tijd aanhouden.

Poppervervuiling piekt met meer dan 800.000 kleine deeltjes per kubieke centimeter (drukke bermen pieken rond de 2.000). Ian Colbeck (eigen metingen) , 
auteur verstrekt

Houd er ook rekening mee dat veel huishoudelijke activiteiten, zoals vegen, stofzuigen of zelfs gewoon rondlopen, grotere deeltjes kunnen genereren – hoewel hopelijk niemand het huis schoonmaakt op eerste kerstdag. Maar als u zich vooral zorgen maakt over luchtvervuiling binnenshuis, zou een luchtkwaliteit sensor een uitstekende wetenschappelijke kousvuller zijn.