Een team van onderzoekers, waaronder Andrew Goodkind, professor economie van de Universiteit van New Mexico, gaat in op het dodelijke probleem van luchtvervuiling door fijne deeltjes (particulate matter) in de VS.
Hun artikel, getiteld “Schadelijke schattingen van fijne deeltjes luchtverontreiniging onthullen mogelijkheden voor locatiespecifieke mitigatie van emissies”, wordt gepubliceerd in Proceedings van de National Academy of Sciences ( PNAS ). Het was co-auteur van Christopher Tessum, University of Washington, Department of Civil and Environmental Engineering; Jay Coggins, University of Minnesota, Department of Applied Economics; Jason Hill, University of Minnesota, Department of Bioproducts and Biosystems Engineering; en Julian Marshall, University of Washington, Department of Civil and Environmental Engineering.
Alleen al in 2011 zeggen de auteurs dat fijne deeltjes (PM2.5) luchtvervuiling verantwoordelijk was voor naar schatting 107.000 vroegtijdige sterfgevallen. De onderzoekers schatten dat die sterfgevallen de samenleving rond de $ 886 miljard kosten, en meer dan de helft daarvan was op zijn minst gedeeltelijk het gevolg van vervuiling veroorzaakt door energieverbruik (dwz transport, elektriciteitsopwekking).
PM2.5 zijn atmosferische deeltjes die over het algemeen een diameter van slechts 2,5 micrometer of kleiner hebben en zo klein zijn dat ze alleen met een elektronenmicroscoop kunnen worden gezien. Dit is ongeveer 3 procent van de diameter van één menselijk haar. De deeltjes bevatten vaak microscopische vaste of vloeibare druppels die achterbleven van toen ze werden gevormd tijdens complexe chemische reacties en die soms gevaarlijke elementen bevatten. Door hun kleine, lichte aard blijven ze langer in de lucht dan zwaardere deeltjes, wat de mogelijkheid vergroot om te worden ingeademd en zich in de longen of de bloedbaan te nestelen.
“De impact van deeltjesvormige luchtvervuiling is enorm, zelfs in landen met een relatief goede luchtkwaliteit zoals de VS,” zei Goodkind. “Er is nog steeds aanzienlijke ruimte voor verbetering van de volksgezondheid door het verminderen van emissies, hoewel we onze luchtkwaliteit de afgelopen 40 jaar drastisch hebben verbeterd.”
Onderzoekers zeggen dat de gezondheidstoestand van PM2.5 en zijn precursoren sterk variëren, afhankelijk van waar de emissies vrijkomen. Goodkind en zijn co-auteurs vinden dat 33% van de schade optreedt binnen 8 km van emissiebronnen , maar 25 procent komt meer dan 170 km verderop voor. Die statistieken benadrukken het belang van het volgen van zowel lokale als langeafstandseffecten, wat een ander element is van wat de krant aanpakt.
Lees hier alles over ‘fijn stof’
“Bronnen in hetzelfde stedelijke gebied , die dezelfde hoeveelheid emissies vrijgeven, kunnen een groot verschil hebben in hun impact op de gezondheid,” zei Goodkind. “Het identificeren van die bronnen met de grootste impact kan onze besluitvorming over het verminderen van vervuiling helpen verbeteren.”
Het team ontwikkelde een model voor het berekenen van locatiespecifieke schade als gevolg van primaire PM2.5- en PM2.5-precursoremissies. Op basis van de uitgebreide modelleringsinspanningen, zijn de onderzoekers in staat om de impact van het vrijkomen van emissies vanaf elke locatie in de VS snel te identificeren. Vervolgens hebben ze de tool toegepast op de Amerikaanse emissie-inventaris om een beter inzicht te krijgen in de bijdrage van elke economische sector aan de verminderde luchtkwaliteit. Dergelijke informatie zal van cruciaal belang zijn voor het helpen van beleidsmakers die beslissen hoe en waar prioriteit moet worden gegeven aan inspanningen om vervuiling tegen te gaan.
Voor de toekomst willen de onderzoekers zich meer direct richten op bepaalde sectoren van de economie waar de emissiereducties beperkt zijn gebleven.
“Kolengestookte elektriciteitsopwekking heeft terecht veel aandacht gekregen en de uitstoot is aanzienlijk gedaald, maar veel mensen realiseren zich niet dat de landbouw de bron is van een aanzienlijk deel van de uitstoot,” concludeerde Goodkind. “We onderzoeken hoe en waar we gewassen verbouwen en vee telen, welke inputs worden gebruikt en hoe we het systeem kunnen verbeteren om door te gaan met het produceren van het voedsel dat we nodig hebben, maar met minder gevolgen voor het milieu en de gezondheid.”
Meer informatie: Andrew L. Goodkind et al. Fijnschalige schadeschattingen van luchtvervuiling door deeltjes laten kansen zien voor locatiespecifieke mitigatie van emissies, procedures van de National Academy of Sciences(2019). DOI: 10.1073 / pnas.1816102116