Fijnstof in verontreinigde lucht komt via de longen het lichaam binnen en beïnvloedt onze gezondheid op verschillende manieren
Placenta
Deze week hebben wetenschappers aangekondigd dat ze voor het eerst luchtvervuilingsdeeltjes aan de foetale kant van placentaweefsel hadden gevonden. De ontdekking kan het verband verklaren tussen toegenomen miskramen en vroeggeboorten en blootstelling aan vuile lucht.
Hersenen
In 2016 vonden Britse wetenschappers ‘overvloedige’ hoeveelheden giftige nanodeeltjes, zoals magnetiet, door luchtvervuiling in menselijke hersenen . Eerdere studies hebben aangetoond dat deze deeltjes verband houden met de ziekte van Alzheimer.
Hart
Een studie uit 2019 vond ook luchtvervuilingsdeeltjes in het hartspierweefsel van stadsbewoners . “Ze bevinden zich in de mitochondriën, die beschadigd zijn en er abnormaal uitzien,” zei hoofdauteur Barbara Maher. “Mitochondria zijn je energiebron en zorgen ervoor dat je hart effectief pompt.”
Lever
De lever loopt met name risico op luchtvervuiling vanwege zijn rol bij het reinigen van het bloed. Een studie door Wayne State University, Michigan, waarbij diermodellen werden gebruikt, toonde aan dat blootstelling aan fijn stof leverfibrose veroorzaakte. En een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië wees uit dat patiënten met de diagnose leverkanker die in stedelijke gebieden woonden, lagere overlevingskansen hadden.
Overal anders…
Eerder dit jaar concludeerde een uitvoerige wereldwijde evaluatie dat luchtvervuiling elk orgaan in het menselijk lichaam zou kunnen beschadigen – en merkte op dat 70.000 wetenschappelijke publicaties hebben aangetoond dat het de menselijke gezondheid beïnvloedt. “Ultrafijne deeltjes passeren de [longen], worden gemakkelijk opgepikt door cellen en via de bloedbaan getransporteerd om vrijwel alle cellen in het lichaam bloot te leggen,” legden de auteurs uit.