Waarom is luchtkwaliteit monitoren op luchthavens belangrijk:
- Garanderen veiligheid en preventie virusverspreiding
- Verbeter de gezondheid van het personeel
- Verbeter de passagierservaring
Luchthavens evolueren van louter transportknooppunten naar zelfstandige bezoekersbestemmingen en toeristische pronkstukken voor overheden. Als zodanig worden luchthavenbeheerders geconfronteerd met de steeds grotere uitdaging om waarde te creëren en passagiers een ervaring te bieden die hen onderscheidt van de concurrentie.
Dat is echter niet de enige uitdaging waarmee ze te maken hebben. Veel van de activiteiten die op luchthavens worden uitgevoerd, dragen bij aan luchtverontreiniging binnen en buiten – van de uitstoot van voertuigen van taxi’s, bussen en privévoertuigen tot operaties aan de luchtzijde, zoals bijtanken, landen en opstijgen. Blootstelling aan verschillende verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide, stikstofoxide, formaldehyde, zwaveldioxide en fijnstof kan leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen voor passagiers en luchthavenpersoneel.
Bovendien kunnen luchthavens potentiële broeinesten zijn voor de overdracht van coronavirus. Met tientallen miljoenen passagiers en bezoekers die luchthavens binnenkomen en er tijd doorbrengen, neemt de kans op infectie toe. Met verschillende onderzoeken naar het verband tussen luchtkwaliteit en de verspreiding van virussen, wordt het cruciaal om de luchtkwaliteit binnenshuis in openbare ruimtes zoals luchthavens te beheersen.
Als onderdeel van een algemene strategie voor het beheer van de kwaliteit van het binnenmilieu, kan het monitoren van de prestaties van de luchtkwaliteit een luchthaven operationele en passagiersvoordelen opleveren. Met realtime en nauwkeurige gegevens over de luchtkwaliteit kunnen luchthavenbeheerders kritieke bronnen van problemen identificeren, zodat ze deze onmiddellijk kunnen aanpakken. Het hebben van een gecentraliseerd overzicht van alle locaties op de luchthaven in één dashboard en integratie met de HVAC- en gebouwsystemen vereenvoudigt het beheer en de controle om een optimale binnenluchtkwaliteit te garanderen.
Het creëren van een gezonde en veilige luchthaven-omgeving verbetert de gezondheid en het welzijn van het personeel van luchthaven- en luchtvaartpartners. Wat nog belangrijker is, het verbetert niet alleen de passagierservaring, maar ook het vertrouwen in reizen.
Case-studie luchthaven Schiphol:
Amsterdam Airport Schiphol – ook wel bekend als Schiphol Airport – is de belangrijkste internationale luchthaven van Nederland en het knooppunt van de nationale luchtvaartmaatschappij KLM. Gerangschikt als de op twee na drukste luchthaven van Europa, is Schiphol Airport ook een populaire bezoekersattractie die bekend staat om zijn grote winkelgebied, bibliotheek, uitkijkplatform op het dak en een uitbreiding van het Rijksmuseum.
Een belangrijk punt van zorg van het vastgoedbedrijf dat de luchthaven beheert, samen met de omliggende kantoorgebouwen en magazijnen, is de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de werknemers en bezoekers. Vanwege de activiteiten die op de luchthavenruimten worden uitgevoerd, wordt de vervuiling als hoog ervaren.
Uitdagingen:
Dit waren enkele van de uitdagingen die het bedrijf moest aangaan als het ging om de kwaliteit van het binnenmilieu op Schiphol Airport:
- Klachten van medewerkers van huurders over ongemak en ziektes binnen de gebouwen
- Vertrouwen geven aan bezoekers en personeel dat de luchthaven een veilige en gezonde plek is
- Verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis zonder hoge kosten voor HVAC-upgrades of reparaties
Behaalde voordelen:
Met onze luchtkwaliteit monitoren kon Schiphol Airport specifieke problemen identificeren en passende maatregelen nemen om ze op te lossen.
Hieronder vindt u de voordelen die ze hebben behaald:
Zorgde ervoor dat het gebouw op een comfortabel niveau bleef en minder klachten van werknemers door gegevens en te ondernemen acties te delen
Met de juiste monitoring en beheer van luchtkwaliteit data, werden de volgende problemen aangepakt door middel van datagestuurde en datagevalideerde beslissingen en beheer:
- Efficiënt geregelde ventilatie en verlaagde gemiddelde kooldioxide (CO2) -niveaus met 50% van 1.500ppm naar 800ppm, waardoor het op veilige niveaus wordt gebracht
- Geïdentificeerde ionisatieoefeningen die vluchtige organische stoffen (VOS) verhoogden tot niveaus die verder gingen dan gezonde normen. Dit was voor de directie van Schiphol Airport aanleiding om van ionisatiedienstverlener te veranderen
Als gevolg hiervan voelden en merkten medewerkers dat de verbeteringen en klachten op het gebied van gezondheid en welzijn afnamen.
Energie bespaard met op bewoners gebaseerde aanpassingen aan verwarming en koeling
De bezettingsdichtheid op Schiphol en de omliggende gebouwen zorgde voor de noodzaak om meer buitenlucht te introduceren waarvoor conditionering nodig was. Met de vier seizoenen in Nederland resulteerde dit in een hoog elektrisch energieverbruik. Door onze monitoren in het HVAC-systeem te integreren, kon Schiphol Airport de verwarming / koeling automatiseren en regelen op basis van de bezettingsgraad, wat een optimaal comfort garandeert en tegelijkertijd de HVAC-belasting vermindert. Bovendien hoefde het management niet veel te besteden aan HVAC-upgrades of reparaties. Realtime gegevens en luchtkwaliteit data hielpen bij het vroegtijdig opsporen van HVAC-storingen.
Datagestuurd en op feiten gebaseerd marketinginitiatief als een gezonde en veilige plek
Met een verbeterde binnenmilieukwaliteit maakte Schiphol Airport gebruik van de inzichten in de luchtkwaliteit om het publiek te verzekeren van zijn gezondheids- en veiligheidspraktijken en om zijn reputatie als een geweldige bezoekersbestemming in Nederland te behouden.
Bottomline Resultaten:
Verbetering van de binnenmilieukwaliteit hoeft geen kostbaar initiatief te zijn, zo laat Schiphol Airport zien. Door de eerste stap te zetten om de luchtkwaliteits-omstandigheden te begrijpen met onze luchtkwaliteit Business Solutions, waren ze in staat om hun specifieke problemen te identificeren en er controle over te nemen. Datagestuurde en data-gevalideerde beslissingen van het management leidden tot een verlaging van de klachten van het personeel en energiekosten, en een verbeterde binnenluchtkwaliteit.