Kanker op het werk, hoe minimaliseer je risico’s

kanker op het werk

“Werknemers in de hele Europese Unie hebben recht op een hoog niveau van bescherming van hun gezondheid en veiligheid op het werk”

Dit is een van de 20 beginselen van de Europese pijler van sociale rechten – de reeks beginselen die de arbeids- en levensomstandigheden in de EU helpen verbeteren.

Het doel is om een ​​gevaarlijke en dure kwestie aan te pakken – gezondheidsproblemen op het werk.

Arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen en letsel worden geschat door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) om de EU jaarlijks ongeveer 476 miljard euro te kosten (cijfers voor 2017), of ongeveer 3,3% van het bbp van de EU.

De directe kosten van blootstelling aan carcinogene stoffen op het werk in Europa worden geschat op € 2,4 miljard per jaar.

Maar wat is de omvang van het probleem? En wat heeft de EU gedaan om te proberen het op te lossen?

De grootste dreiging van de dood op het werk: kanker

Een van de grootste gezondheidsproblemen waarmee werkplekken in Europa en zelfs de wereld worden geconfronteerd, is kanker.

Het is goed voor 52% van de jaarlijkse werkgerelateerde sterfgevallen . Dit is het dubbele van sterfgevallen door verwondingen en circulatoire aandoeningen samen. Dood door verwonding verbleekt in vergelijking, slechts goed voor 2% van de sterfgevallen, terwijl aandoeningen aan de bloedsomloop goed zijn voor 24%.

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het beperken van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen het risico op kanker kan verminderen. Dit basisfeit heeft grote gevolgen in de tijd – voor de 40 miljoen werknemers in de EU zullen velen om kankerverwekkende stoffen werken, zodat het verminderen van deze blootstelling de levensverwachting van verschillende van hen op een positieve manier zou kunnen beïnvloeden.

De EU somt 26 carcinogene en mutagene stoffen op waarvan werkgevers voorzichtig moeten zijn. Carcinogenen zijn stoffen die kanker kunnen veroorzaken, terwijl mutagenen stoffen zijn die iemands genetische materiaal kunnen veranderen.

Deze staan ​​in een richtlijn die werkgevers moeten naleven. Ze moeten de blootstelling van hun werknemers aan deze stoffen verminderen, terwijl ze ook worden voorgelicht over de risico’s. Dit is van invloed op bedrijven in de hele EU.

Een voorbeeld hiervan is de houtindustrie in Europa. Houtstof kan bij inademing irritatie veroorzaken, evenals huid- en luchtwegaandoeningen. In geval van langdurige blootstelling kan het kanker veroorzaken. Met 3 miljoen werknemers die in de hele EU aan deze stof worden blootgesteld, kan het carcinogene effect een groot aantal mensen treffen.

uronews sprak met een houtfabriekmanager, Kruno Piškur, in Kroatië over de voorzorgsmaatregelen die het bedrijf heeft genomen:

“We hebben het uitlaatsysteem aangepast en we hebben ook geïnvesteerd in het ventilatiesysteem, dus we hebben gescheiden filters met zakken die dit kleine zaagsel verzamelen en dan worden de deeltjes verzameld en vervolgens de grotere silo’s getransporteerd. kan beter verbeteren welke stoffen we tot het absolute minimum kunnen beperken, omdat een veiligere en tevreden werknemer een goede werker is. “

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek evalueert verdachte carcinogene agentia. Ze hebben 120 materialen geïdentificeerd waarvan bekend is dat ze carcinogeen zijn en waarvan er 70 op de werkplek worden gebruikt.

Heeft de EU het probleem opgelost?

11% van de ondervraagde werknemers verklaarde blootgesteld te zijn aan dampen van oplosmiddelen; 15% aan rook, dampen, poeder en stof, en 17% aan chemische producten voor minstens een kwart van hun werktijd volgens een onderzoek door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Europese werkgevers moeten kankerverwekkende stoffen die ze gebruiken en het aantal werknemers dat aan hen wordt blootgesteld, aangeven. Maar een woordvoerder van de Unie van Autonome Vakbonden van Kroatië zei dat de richtlijn niet voldoende wordt gehandhaafd.

“Aangezien er geen sancties zijn voor het niet nakomen van die verplichting, melden niet alle werkgevers dit in Kroatië.Wat we nodig hebben is een beter overzicht van de vraag of regelgeving wordt toegepast.”

Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA, heeft de sectoren geïdentificeerd die een hoge blootstelling hebben aan kankerverwekkende stoffen: lassen, constructie als gevolg van asbest en silicastof, evenals verpleging en kappers.

Ze voegde eraan toe dat grotere bedrijven de verordening naleven omdat ze “een meer systematische benadering hebben van veiligheid en gezondheid op het werk, terwijl micro- en kleine ondernemingen dat niet doen.”

“Wij, EU-OSHA hebben één hulpmiddel ontwikkeld, het is een online interactieve risicobeoordelingsinstrument genaamd OiRA , dat micro- en kleine ondernemingen helpt . Het is webgebaseerd, het is zonder enige kosten, gemakkelijke toegang en, natuurlijk, u krijg dat met behulp van deze tool, een zeer goede risicobeoordeling. “

Geen idee wat uw werkgevers inademen? Laat ons een meting uitvoeren!

Laat een reactie achter