Op veel plaatsen in België worden nog steeds luchtverontreinigingsniveaus geregistreerd die de wettelijke limieten die sinds 2010 van kracht zijn, overschrijden, volgens gegevens van modelkaarten die vrijdag zijn gepubliceerd door de Interregionale Cel voor het Leefmilieu (Irceline)
Met name in Vlaanderen en Brussel overschrijden de concentraties stikstofdioxide (NO2) vervuiling zowel de Europese jaarwaarden als de drempel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 40 µg / m3.
“Het is onaanvaardbaar dat, meer dan 10 jaar na de invoering, de Europese gezondheidsnormen nog steeds worden geschonden. Deze kaarten bewijzen hoe onze regeringen er niet in slagen om burgers te beschermen tegen de schade die luchtverontreiniging aan onze gezondheid toebrengt ”, aldus Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace, dat de Vlaamse regering voor de rechter sleept wegens overschrijding van de Europese limiet. De organisatie zei dat oplossingen zoals slimme kilometerheffing politiek worden genegeerd en voegde eraan toe dat het nu aan de rechterlijke macht is om ervoor te zorgen dat overheden hun zorgplicht nakomen. Milieurechtadvocaten bij ClientEarth, die onlangs een zaak won tegen de Brusselse regionale regering wegens schending van de EU-wetgeving door haar burgers niet correct te controleren en te beschermen tegen schadelijke niveaus van luchtverontreiniging, zei dat deze gegevens de urgentie van het probleem bevestigen. “Deze nieuwe bevindingen hameren op wat we in de rechtbank met de lokale bewoners hebben aangevoerd – Brusselaars worden niet beschermd tegen giftige lucht omdat de autoriteiten het niet goed hebben gevolgd”, zei Ugo Taddei, hoofd schone lucht van ClientEarth. Deze modellen geven een weergave van de kwaliteit van de lucht op verschillende locaties, aangezien vervuiling in veel Belgische steden nauwelijks gemeten wordt door vaste meetstations.
Naar aanleiding van de ClientEarth-zaak hebben de Brusselse gewestelijke autoriteiten al de opdracht gekregen om binnen de komende zes maanden een of meerdere meetstations voor luchtkwaliteit te installeren langs de meest vervuilde wegen in de regio, anders krijgen ze te maken met sancties. Luchtverontreiniging is verantwoordelijk voor duizenden vroegtijdige sterfgevallen per jaar, evenals voor hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker. In een rapport uit 2013 van de Europese Commissie, waarin België herhaaldelijk werd bekritiseerd omdat het de luchtkwaliteitsnormen niet respecteerde, bleek dat vervuiling de gezondheidszorg van het land jaarlijks 8 miljard euro kost.
Origineel artikel van BrusselsTimes