Het jaar 2020 bracht een wereldwijde pandemie naar voren die de manier waarop we leven, werken en omgaan veranderde.
Thuis maakten we wellness-bevorderende ruimtes en op de werkvloer begonnen we ons te realiseren dat een comfortabele en gezonde omgeving meer betekende dan alleen goede verlichting of toegang tot een fitnessruimte in het gebouw.
Nu, als gevolg van de pandemie, is de binnenluchtkwaliteit (IAQ) belangrijker dan ooit. Gedefinieerd als de omstandigheden die gebruikers ervaren in een gebouw, met name die met betrekking tot gezondheid en welzijn, comfort en productiviteit, is IAQ ongetwijfeld een aandachtspunt voor bedrijven bij het evalueren van terugkeer naar de werkplekinitiatieven. Hoewel er momenteel geen technologieën commercieel beschikbaar zijn die virussen in gebouwen in de lucht of op fysieke oppervlakken rechtstreeks en in realtime kunnen meten, kan er nog steeds genoeg worden gedaan om het transmissierisico te verminderen, inclusief continue monitoring. Voordat we onderzoeken waarom deze strategie de noodzakelijke eerste stap is in de strijd tegen de verspreiding van COVID-19 vanuit de lucht, gaan we eerst kijken naar de verschillende manieren waarop het nieuwe coronavirus wordt overgedragen.
COVID-19-transmissieroutes
De drie belangrijkste modi van COVID-19-overdracht zijn: contacttransmissie , ademhalingsoverdracht en luchtoverdracht .
Hoewel contacttransmissie de eerste route was die officieel werd geïdentificeerd, naarmate de tijd verstreek en we meer te weten kwamen over het virus dat COVID-19 veroorzaakte, begonnen volksgezondheidsorganisaties zoals de CDC het coronavirus als een ‘ademhalingsvirus’ te herkennen en als zodanig onthuld dat het voornamelijk tussen mensen wordt overgedragen via “respiratoire druppeltjes” wanneer symptomatische mensen niezen of hoesten.
En net toen we begonnen te denken dat we enkele antwoorden hadden voor COVID-19-transmissieroutes, werden de meldingen van luchttransmissie steeds omvangrijker. Meerdere studies, waaronder een studie gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, hebben aangetoond dat virusdeeltjes die in een aërosol zijn verwerkt tot 3 uur levensvatbaar kunnen blijven, waardoor overdracht via de lucht niet alleen mogelijk is, maar ook potentieel zeer gevaarlijk.
Rol van IAQ bij het voorkomen van luchttransmissie
Nu vraag je je misschien af: hoe verhoudt dit zich allemaal tot de luchtkwaliteit binnen? Het antwoord ligt in de omstandigheden waarvan bekend is dat ze de luchttransmissie verergeren – een van de meest wijdverspreide en gevaarlijke routes van COVID-19-transmissie.
Deze voorwaarden zijn:
- Afgesloten ruimtes met mogelijke infectie
- Langdurige blootstelling aan ademhalingsdeeltjes
- Onvoldoende ventilatie of luchtbehandeling
- Ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid lager dan 30 procent
- Fijnstofniveaus boven 10 g / m3
Als het nog niet duidelijk is, hebben ze allemaal een goede luchtkwaliteit (of het ontbreken daarvan) gemeen – wat het verschil maakt als het gaat om COVID-19-transmissierisico’s via de lucht . De resultaten van recente studies onderstrepen het belang van het handhaven van luchtkwaliteits-strategieën om de menselijke gezondheid te beschermen, zowel tijdens als na de COVID-19-crisis.
De aanbevolen IAQ-strategieën uitdagen
Nu we een onderscheid kunnen maken tussen de verschillende modi van COVID-19-overdracht en weten dat onze binnenruimten de grootst mogelijke bescherming nodig hebben tegen de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus in de lucht, gaan we enkele van de door ASHRAE geïdentificeerde preventie-strategieën onderzoeken en uitdagen .
Ventilatie van gebouwen
De eerste aanbeveling van ASHRAE is dat er 100% verse lucht wordt aangevoerd via raamventilatie of via luchtbehandelingskasten, of dat nu betekent dat de ramen altijd open moeten staan of dat alle kleppen voor uw luchtbehandelingskasten moeten worden geopend om de CO2-niveaus te verlagen en zoveel mogelijk verse lucht te leveren. . De belangrijkste zorg met betrekking tot deze strategie is dat hoge ventilatie onvermijdelijk resulteert in een hoog verbruik en een energieverlies, aangezien er meer nodig is om de lucht op de juiste temperatuur te koelen of te verwarmen, en de apparatuur moet worden gedimensioneerd om aan een hogere vraag te voldoen.
Mechanische filtratie
De tweede aanbeveling van ASHRAE is het filteren van buitenlucht met HVAC-filters om de hoeveelheid vervuiling binnenshuis te verminderen en een virus-averse omgeving te creëren. De aanbevolen filterkwaliteit is MERV-13 en hoger, maar openbare ruimtes zoals scholen, universiteiten en kantoren hebben meestal luchtbehandelingsunits die op zijn best geschikt zijn voor MERV-11-filters. Het aanbevolen filter van MERV-13-kwaliteit is te restrictief voor de ruimtes die het meest nodig zijn en kan de levensduur van een HVAC-systeem aanzienlijk verkorten.
Retrofit-oplossingen
Enkele van de huidige voorbeelden van HVAC-retrofit-oplossingen zijn: bipolaire ionisatie, UV-lampen en HEPA-filtereenheden. Met zoveel beschikbare opties kan het een overweldigende taak zijn om de voor- en nadelen van elke oplossing te identificeren en degene te selecteren die het meest logisch is voor het unieke probleem waarmee uw gebouw wordt geconfronteerd. En als er eenmaal een keuze is gemaakt, blijft de kwestie van het kwantificeren van de resultaten en het bewijzen dat de geïmplementeerde oplossing is geslaagd, bestaan.
Continue monitoring voor een datagestuurde strategie
Met deze strategieën in gedachten, hoe bepaalt u de juiste strategie voor uw gebouw?
Als het gaat om een belangrijke beslissing, is het van cruciaal belang om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om een goed begrip van de kwestie te krijgen en een weloverwogen beslissing te nemen. In dit geval ligt het nemen van een weloverwogen beslissing in het vermogen om de binnenomgeving van uw gebouw te begrijpen met behulp van gegevens voordat u aanneemt met welk probleem uw gebouw wordt geconfronteerd en uw budget besteedt aan een oplossing die niet geschikt voor u is.
Dit is waar continue monitoring van de luchtkwaliteit van pas komt. Door consistente metingen te doen van belangrijke IAQ-parameters zoals PM2.5, TVOC’s en CO2, stelt u een gezonde IAQ-basislijn vast die kan worden gebruikt als referentiepunt om effectieve beslissingen te nemen die het binnenmilieu verbeteren. Bovendien helpt continue monitoring om een completere set gegevens te verzamelen die de werkelijke luchtkwaliteit in uw ruimte weergeeft en om problematische gebieden te identificeren die kunnen worden gemist door uitsluitend steekproeven uit te voeren.
Apparaten voor bewaking van de luchtkwaliteit , zoals de onze Mini , kunnen deze cruciale informatie over de omgeving van uw gebouw in realtime verzamelen, de bevindingen presenteren op een uniform platform voor verdere analyse en vragen beantwoorden als “Waar kan de ventilatie worden verhoogd?” , of “Kunnen we de filterklasse in ons HVAC-systeem verhogen?” zodat u weloverwogen, datagestuurde beslissingen kunt nemen.
Als experts in ons vak weten we dat het implementeren van luchtkwaliteitsmonitoring zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Neem contact op om dit onderwerp te bekijken en ontdek de veelvoorkomende valkuilen of blinde vlekken die u als gebouweigenaar en facilitair manager kunt ervaren bij de eerste implementatie van uw IAQ-monitoringstrategie, en leer over de specifieke voorbeelden en uitvoerbare aanbevelingen om deze fouten te vermijden .