Kunnen we een prijs op gezonde lucht zetten? Ja dat kunnen we!

gezonde lucht is geld waard

Dit artikel is gebaseerd op Groot Brittanië maar geldt voor elk land. Zoals we al jaren verkondigen, schone en gezonde lucht brengt je geld op. Het artikel hieronder is daar weeral een bewijs van:

  • Nieuw onderzoek toont aan dat schone lucht de “Britse” economie een jaarlijkse impuls van £ 1,6 miljard ($ 2,2 miljard) kan opleveren.
  • Het zou kunnen zorgen voor 3 miljoen extra werkdagen die verloren gaan door afwezigheid van personeel en het voorkomen van bijna 17.000 vroegtijdige sterfgevallen onder werknemers per jaar.
  • De bevindingen vormen een nieuwe stimulans voor nationale en lokale overheden om schone lucht centraal te stellen in hun groene herstelplannen.

Een van de kenmerken van de afgelopen maanden waaraan we allemaal gewend zijn geraakt, zijn dagelijkse nieuwsverhalen over de impact van COVID-19-lockdowns op de luchtkwaliteit in steden over de hele wereld. We hebben foto’s gezien van steden waar de smog is opgeheven, anekdotes gehoord van mensen die schonere lucht op prijs stelden onder lockdown – en een vlaag van nieuwsverhalen gezien over de stijgende luchtverontreinigingsniveaus als mensen weer aan het werk gaan. Hoewel niemand zulke enorme veranderingen in de manier waarop we leven en werken zou hebben gewenst, hebben ze ongetwijfeld het bewustzijn van de impact van luchtverontreiniging vergroot.  Een recent YouGov-onderzoek in opdracht van het Clean Air Fund toonde aan dat luchtverontreiniging nu wordt beschouwd als een van de drie belangrijkste problemen op het gebied van de volksgezondheid in alle onderzochte landen (Bulgarije, India, Nigeria, Polen en het VK).

Jane Burston, Clean Air Fund

Dit niveau van bezorgdheid is volkomen terecht.  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn naar schatting  4,2 miljoen vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd gerelateerd aan luchtverontreiniging.  Studies hebben geschat dat een slechte luchtkwaliteit bijdraagt ​​aan 19% van alle sterfgevallen door hart- en vaatziekten en 29% van alle sterfgevallen door longkanker . Deze gezondheidseffecten verhogen de kosten voor de volksgezondheidsdiensten, maar brengen ook aanzienlijke economische kosten met zich mee. De Wereldbank schat dat alleen al luchtverontreiniging de wereldeconomie in 2013  $ 225 miljard aan verloren arbeidsinkomsten heeft gekost . En dat was vóór COVID-19.  Een van de vele tragische aspecten van de pandemie is dat de gemeenschappen die het meest kwetsbaar zijn voor luchtverontreiniging ook de meest getroffen zijn door COVID-19 – wat betekent dat degenen die er het minst geschikt voor zijn, de meest getroffen zijn.

Er zijn echter redenen om hoopvol te zijn. Omdat zoals we hebben gezien tijdens de lockdowns, luchtvervuiling bijna van de ene op de andere dag kan worden verholpen, en de verwachte verbeteringen voor de menselijke gezondheid zijn goed bewezen. Dus misschien is een nuttiger verhaal op dit moment er een die zich richt op de voordelen die kunnen worden gerealiseerd door schonere lucht te bereiken.

Kwantificering van de economische voordelen van schone lucht

Hoewel de gezondheidsvoordelen van schone lucht goed zijn onderzocht en gedocumenteerd, is er minder aandacht besteed aan de economische voordelen ervan. Dat is hoe onze twee organisaties samenkwamen: het Clean Air Fund gaf CBI Economics de opdracht om een eerste analyse uit te voeren van het economische potentieel dat gerealiseerd zou kunnen worden door schone lucht in het VK te realiseren.

We ontdekten dat hoewel je geen prijs kunt zetten op een goede gezondheid, je wel een prijs kunt zetten op schone lucht.

De resultaten van de CBI Economics-analyse laten zien dat, alleen al in het VK, de economie elk jaar een boost van £ 1,6 miljard ($ 2,2 miljard) zou kunnen profiteren als ze de richtlijnen van de WHO voor ‘veilige’ luchtkwaliteit zou halen. , en dit komt bovenop potentiële besparingen voor de NHS en de sociale zorg bij het behandelen van gezondheidsvoorwaarden.

Uit de analyse blijkt dat het verminderen van sterfte en morbiditeit door ziekten die verband houden met een slechte luchtkwaliteit, zou leiden tot minder sterfgevallen, minder afwezigheid op het werk en minder dagen dat iemand ziek werkt. Dit komt niet alleen de individuen en hun vrienden, families en gemeenschappen ten goede, maar een gezonder land brengt ook belangrijke economische voordelen met zich mee door het behouden en gebruiken van de vaardigheden en ervaring van die mensen.

De domino-voordelen van deze verbeteringen in de menselijke gezondheid zijn aanzienlijk.

Door sterfte en ziekten die verband houden met een slechte luchtkwaliteit te verminderen, kunnen jaarlijks bijna 17.000 vroegtijdige sterfgevallen onder de beroepsbevolking worden voorkomen.

Nu deze individuen langer leven en werken, zou het VK bijna 40.000 productieve jaren kunnen winnen, wat naar schatting een economisch voordeel van £ 1 miljard ($ 1,35 miljard) zal opleveren in het eerste jaar en een nog groter voordeel in de komende jaren, aangezien minder mensen gedwongen worden. vervroegd met pensioen te gaan wegens een slechte gezondheid.

luchtkwaliteit en vervuiling

Een verbetering van de luchtkwaliteit zal ook elk jaar 3 miljoen extra werkdagen opleveren door het aantal ziektedagen dat mensen opnemen, de tijd die ze vrij moeten nemen om voor zieke kinderen te zorgen, en de dagen dat werknemers naar toe gaan, te verminderen. werken ziek en presteren niet op hun best. Dat zou de Britse economie als resultaat een geschatte impuls van bijna £ 600 miljoen ($ 808 miljoen) opleveren.

Dit komt niet alleen de Britse economie ten goede, maar ook individuele werknemers. Samen zouden minder vroegtijdige sterfgevallen en ziekten die verband houden met slechte luchtkwaliteit de Britse inkomsten met £ 900 miljoen ($ 1,2 miljard) per jaar kunnen verhogen.

Oproep tot actie

In 2018 miste het VK verschillende van zijn nationale luchtkwaliteitsdoelstellingen, die al achterlopen op de richtlijnen die de WHO aanbeveelt voor ‘veilige’ lucht in acht van de negen gebieden.

De bevindingen in het CBI Economics-rapport geven nog meer gewicht aan de oproepen van campagnevoerders die er bij de Britse regering op aandringen om tegen 2030 te voldoen aan de WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit.

De relevantie van deze bevindingen reikt tot ver buiten de kusten van het VK. Ze zouden moeten fungeren als een wake-up call voor lokale en nationale overheden over de hele wereld om ervoor te zorgen dat schone lucht als een fundamentele noodzaak wordt beschouwd, aangezien ze hun economieën opnieuw laten groeien op een manier die de gezondheid en het welzijn van al hun burgers en het milieu ondersteunt. .

Er is hier ook een duidelijke boodschap voor het bedrijfsleven: maatregelen tegen luchtverontreiniging zijn goed voor zowel het bedrijfsresultaat als de gezondheid van werknemers. Uit de analyse blijkt dat luchtverontreiniging de balansen van bedrijven in het hele land raakt. Dat is de reden waarom bedrijven in alle sectoren een duurzame en groene toekomst steunen, en waarom veel bedrijven zich al hebben gecommitteerd om te doen wat ze kunnen om het VK te helpen zijn netto nul-emissiedoelstelling tegen 2050 te bereiken.

!!! schone lucht is de beste ROI voor je bedrijf !!!

Met zo’n opvallende economische reden voor het verminderen van luchtverontreiniging, is het duidelijk dat het voldoen aan de WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit een cruciaal element is van het groene herstel.

Geschreven door

Jane Burston , uitvoerend directeur, Clean Air Fund

Rain Newton-Smith , hoofdeconoom, Confederation of British Industry (CBI)

De standpunten in dit artikel zijn die van de auteur alleen en niet van het World Economic Forum.

Laat een reactie achter