De ‘gezonde-gebouwen’-piek zal de pandemie overleven

luchtkwaliteit in gebouwen

Vanwege Covid-19 realiseren project-ontwikkelaars zich dat het opnemen van gezondheidsproblemen in het ontwerp van een gebouw niet alleen een luxe is, het is een noodzaak.

EEN AANTAL JAAR GELEDEN, Chantal, een expert in groene gebouwen, was op tournee, toen ze leraren vroeg hoe ze hun nieuwe gebouw leuk vonden. Ze vonden het geweldig. Het beste deel, vertelden ze haar, was dat ze niet meer elke middag naar huis gingen om 14.30u met hoofdpijn.

Terwijl Chantal reisde om studenten en leraren te ontmoeten die uit oudere gebouwen verhuisden naar meer milieuvriendelijke gebouwen, verzamelde ze allerlei soortgelijke verhalen. Hoest verdween. De aandacht is verbeterd. Het ziekteverzuim is gedaald.

Chantal was op een idee gestuit dat architecten en volksgezondheids-onderzoekers ook begonnen te herkennen. Verbeteringen in het bouwen in naam van duurzaamheid – zaken als extra grote ramen en nieuwe, stillere HVAC-systemen – kwamen de gezondheid van de mensen in die gebouwen ten goede. Het besef hielp een beweging in de architectuur op gang te brengen die over het algemeen ‘gezonde gebouwen’ wordt genoemd. Net zoals structuren kunnen worden ontworpen voor de gezondheid van de planeet, kunnen ze ook worden ontworpen voor de gezondheid van hun gebruikers.

In de afgelopen maanden heeft de Covid-19-pandemie een grote belangstelling gewekt voor de rol die binnenmilieus – waar we 90 procent van onze tijd doorbrengen, zelfs in een normaal jaar – spelen in onze gezondheid. Plots realiseren project ontwikkelaars en CEO’s zich dat het geen overbodige luxe is om gezondheidsproblemen op te nemen in het ontwerp van een gebouw. Het is een noodzaak.

“Mensen denken er echt aan: ‘Zijn deze ruimtes veilig? Zijn ze gezond? Hoe kan ik ze verbeteren? ‘”, Zegt een architect.

Architecten hebben samengewerkt met het International WELL Building Institute, een organisatie die normen ontwikkelt. Sinds de pandemie registreert het instituut dagelijks meer dan een miljoen vierkante meter onroerend goed in zijn certificeringsprogramma, waardoor gebouwen op weg zijn naar welzijn.

“Dat was voor het International WELL Building Institute een groeimoment”

De luchtkwaliteit monitoren en sensoren van airvisor zijn ook WELL gecertifieerd.

Onze gebouwen, onszelf

In onze huidige realiteit, als we erover nadenken om binnen gezond te blijven, gaat onze geest onmiddellijk naar sociale afstandelijkheid en plexiglasbarrières, en vervolgens naar factoren als ventilatie en luchtkwaliteit . Maar de laatste twee zullen ook na de pandemie kritiek blijven. Frisse lucht helpt niet alleen de verspreiding van griep en verkoudheid te voorkomen, studies hebben aangetoond dat het ook de aandacht verbetert en de scores op cognitieve tests verhoogt.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel andere omgevingsfactoren binnenshuis kwantificeerbare effecten hebben op de gezondheid. Ons immuunsysteem en algemeen welzijn worden bepaald door de plaatsen waar we de meeste tijd doorbrengen. Zelfs dingen die we als louter irritaties zouden kunnen beschouwen – het gedreun van het telefoongesprek van een kantoorgenoot, het licht dat niet ophoudt met flikkeren – hebben invloed op onze gezondheid. Er is een reden waarom ze vervelend zijn.

Hoewel moderne gemakken zoals tl-verlichting en airconditioning enkele van de nadelen van de natuur compenseren, het verder weggaan van onze natuurlijke habitat heeft ons binnenshuis ellendiger heeft gemaakt. Studies hebben consequent aangetoond dat omgevingen die de natuur nabootsen of toegang geven tot de natuurlijke wereld de bloeddruk en cortisolspiegels verlagen, de concentratie verbeteren en het immuunsysteem versterken. “Gewoon kijken naar de natuur”.

Neem zoiets als verlichting. Als we niet genoeg helder licht krijgen – of als we te veel van de verkeerde soorten licht krijgen – gedurende de dag, worden onze circadiane ritmes weggegooid. We slapen ‘s nachts niet goed. Dat verhoogt op de lange termijn het risico op kanker. “We weten nu dat het niet goed stimuleren van ons circadiane ritme eigenlijk kankerverwekkend is”.

In plaats van flikkerende fluorescerende lampen die niet kunnen worden aangepast, zou een gebouw dat is ontworpen met het oog op gezondheid, verlichting hebben die automatisch de kleurtemperatuur verandert gedurende de dag en het licht van de zon nabootst. Of individuen kunnen hun eigen verlichting aanpassen, deze afstemmen op hun humeur en het soort werk dat ze op dit moment doen.

Zintuigen werken overuren

Als we aan architectuur denken, denken we vaak aan schoonheid en vorm, de dingen die er goed uitzien op Instagram of in een glossy magazine. 

We moeten rekening houden met de reeks input die we via die zintuigen waarnemen. Naast verlichting zijn er factoren zoals temperatuur, vochtigheid, waterkwaliteit, uitzicht en veiligheid. Ontwerpcomponenten kunnen ons beïnvloeden om gezonde keuzes te maken: brede, luchtige ‘onweerstaanbare’ trappen die gewoon beter lijken dan een volle lift te nemen; een hoofdingang voor fietsforenzen in plaats van via een achterdeur bij de afvalcontainer. Opzettelijke kamerconfiguraties en materiaalkeuze kunnen de akoestiek optimaliseren, waardoor irrelevante gesprekken vervagen en achtergrondgeluiden worden gedempt – zelfs het normale decibelniveau van een traditioneel kantoor verhoogt het risico op hoge bloeddruk.

Het installeren van sensoren kan ons helpen gezondheidsrisico’s te begrijpen die buiten het bereik van onze zintuigen liggen – de aanwezigheid van chemicaliën zoals formaldehyde, het niveau van kooldioxide. Architecten en ontwerpers zien nu al een toenemende vraag naar dergelijke monitoring.

“Vertrouwen is zo cruciaal geworden tussen personeel en werkgevers”. “Een niveau van transparantie en begrip hebben over wat er in een gebouw gebeurt en hoe het onze gezondheid beïnvloedt, het is een van de ongelooflijke veranderingen die we de afgelopen negen maanden hebben gezien.”

Beterschap

Bijna zodra de pandemie arriveerde, begonnen bedrijven te vragen hoe ze hun gebouwen veiliger konden maken. Het International WELL Building Institute heeft een norm ontwikkeld met de naam WELL Health-Safety Rating, een door een derde partij geverifieerde, wetenschappelijk onderbouwde certificering dat een ruimte er alles aan doet om de bewoners te beschermen tegen het virus – door protocollen voor ontsmetting en voorbereiding op noodsituaties in te voeren, het beheren van de lucht- en waterkwaliteit en het bevorderen van gezondheids-bewust beleid, zoals het verstrekken van griepprikken en rookvrij zijn. 

We zien een voordeel op langere termijn van de pandemie-gerichte certificering: het zou kunnen dienen als toegangspoort tot het nastreven van een WELL-certificering die een meer holistische kijk op gezondheid heeft. Het instituut heeft een lange lijst met functies die bedrijven in hun gebouwen kunnen opnemen; neem er genoeg van op en u kunt gecertificeerd worden. Dit zijn factoren zoals het verbeteren van de luchtvervuiling binnenshuis en het testen op kankerverwekkende stoffen in verf en kit, maar ook minder tastbare concepten, zoals het ondersteunen van nieuwe ouders en het stimuleren van maatschappelijke betrokkenheid.

Het programma is geïnspireerd op de LEED-norm voor het certificeren van groene gebouwen, die in de afgelopen 25 jaar is uitgegroeid van een radicaal idee tot een industrie van een miljard Euro. We schatten dat meer dan een vijfde van de Fortune 500-bedrijven nu deelnemen aan de certificeringsprogramma’s voor gezonde gebouwen. Techbedrijven zoals LinkedIn en Genentech hebben WELL-gecertificeerde gebouwen, net als financiële groepen zoals Goldman Sachs. Het nastreven van certificering voegt vaak 1 tot 2 procent toe aan het budget van een project, maar bedrijven hebben gemerkt dat gelukkiger, gezondere werknemers een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit betekenen, wat op de lange termijn geld bespaart. En het WELL-programma is flexibel: gebouwen hoeven niet alles te omvatten van de kenmerken – waardoor een gezond ontwerp niet alleen het rijk is van blitse megaprojecten.

“Wij geloven dat ruimtes geweldige equalizers kunnen zijn”.

De toekomst na een pandemie, is een kans om te vechten voor de dingen die mensen en gemeenschappen echt gezond maken. ‘We zijn niet af van handdrukken en knuffels en het delen van pennen. We zullen niet voor altijd zes tot vijf meter uit elkaar blijven zitten ”. “We moeten ze afwerpen zodra we dit virus uitdrijven, en ons concentreren op duurzame zaken op de langere termijn die gezondheid en gezondheidsgelijkheid bevorderen.”

Klaar om eens te praten over luchtkwaliteit?

Laat een reactie achter