nl +32 479 056 818 | +32 498 053 559 hello@airvisor.be

Het gebruik van CO2 voor bewaking, conservering en rijpen van fruit

co2 en fruit/groenten

Het is zomer als je in een sappige, perfect rijpe aardbei bijt. Een helderrood pakket, met een zacht, zoet aroma en een stevige textuur, zijn alle kenmerken van een aardbei op zijn optimale rijpheid.  Echter, met slechts een dag of twee extra, kan een vrucht die een heerlijke traktatie kan zijn, een papperige, smaakloze rotzooi worden.

Het verschil in de eetervaring van goed gerijpt fruit en ofwel onder of overrijpe exemplaren is zo dramatisch dat waargenomen rijpheid een sterke invloed heeft op het aankoopgedrag van consumenten en de kans dat ze fruit kopen. ‘  Omdat er een aanzienlijke periode kan zijn tussen het plukken van fruit en de aankomst op het schap van de supermarkt, is het belangrijk om het rijpingsproces voor fruit te regelen, zodat ze in hun prime kunnen worden verkocht. 

Rijpingmechanismen

Het rijpingsproces is een natuurlijk onderdeel van de rijping van vruchten om hun optimale smaak-, kwaliteits- en textuureigenschappen te verkrijgen. Dit omvat een reeks veranderingen in de samenstelling van de vrucht, inclusief de omzetting van zetmeel in suiker, die wordt getriggerd door  een cascade van chemische en biochemische reacties in de vrucht.

De betrokkenheid en productie van chemicaliën tijdens het rijpen betekent dat het proces kan worden gecontroleerd door de atmosferische samenstelling van de vrucht te veranderen.  Een van de meest gebruikte chemicaliën voor het versnellen van het rijpingsproces is ethyleen, zoveel zelfs dat het bekend staat als ‘het rijpingshormoon’.  Ethyleen wordt van nature geproduceerd door rijpende vruchten waar het biochemische cascades en fysiologische reacties kan veroorzaken, zoals het ouder worden en afstoten van bloembladen of extra groei in sommige cellen.  Sommige vruchten, zoals bananen, produceren grote hoeveelheden ethyleen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de levens van naast hen opgeslagen fruit. 

Koolstofdioxide en rijpings Ethyleen is echter niet de enige chemische stof die de levenscycli van fruit drijft.  Koolstofdioxide (CO2) is een ander bijproduct van het rijpingsproces en de controle van CO2, concentraties kunnen worden gebruikt om de snelheid van het rijpingsproces aan te passen en sommige eigenschappen en kenmerken van het uiteindelijke fruit te helpen bijregelen.  Bijvoorbeeld, met kaki fruit, kan minder gerijpt fruit erg samentrekkend en onaangenaam zijn, maar hun steviger textuur is beter voor vervoer en riskeert minder schade aan het vlees van de vrucht.  Door de kaki te rijpen met een kooldioxide-atmosfeer, kan de verbeterde smaak van de rijpe vrucht worden bereikt, terwijl de stevigheid van de ongerijpte vruchten behouden blijft. 

Het regelen van de CO, atmosferische concentraties wordt ook gebruikt voor veel sinaasappels en citrusvruchten, waar het de kleur van de vrucht kan helpen veranderen van een onsmakelijk groen naar oranje zonder de smaak te beïnvloeden.  Aangezien fruit blijft ‘ademen’ en verschillende gassen produceert, kunnen de atmosferische concentraties met de tijd veranderen.  Voor appels kan het gebruik van gecontroleerde CO / o-atmosferen betekenen dat de fruitsmaak en -kwaliteit bijna negen maanden na de oogst vrijwel ongewijzigd blijven. 

Sensing Solutions

Behoud van optimale CO, concentraties is een complexe taak die zeer gevoelige online monitoring met terugkoppellussen vereist voor optimalisatie.  Hiervoor zijn is airvisor geschikt met zijn uiterst gevoelige snel reagerende nabij-infraroodsensoren voor de detectie van koolwaterstofgassen en CO.

We kunnen bijvoorbeeld CO detecteren, concentraties in het bereik van 0-5000 ppm en werken onder realistische temperatuur- en vochtigheidscondities, in staat nauwkeurige metingen te leveren bij alle vochtomstandigheden. Een krachtig kenmerk is de API communicatie die kan integreren met andere datalogging apparaten gemakkelijk en er is ook met de optie voor onboard LAN-ondersteuning waar nodig.  Dit betekent dat het relatief eenvoudig is om feedbacksystemen in te stellen om constant de sfeer rond het fruit te bewaken, te loggen en aan te passen, zodat het product altijd op zijn best is.  Met de mogelijkheid om verspillend fruit te verminderen kan andere nabijgelegen vruchten worden geoogst – het optimaliseren van rijping op het moment van verkoop en de kwaliteit van het product verbeteren