Wetenschappers schatten dat tot 33% van de nieuwe gevallen van astma bij kinderen elk jaar kan worden voorkomen als Europese landen aan strengere PM2.5-richtlijnen voldoen dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert.
De studie, gepubliceerd in het European Respiratory Journal, zei ook dat landen die aan de WHO-richtlijnen voldoen, 11% van de jaarlijkse gevallen kunnen verminderen.
Momenteel geven de richtlijnen van de WHO aan dat een jaarlijkse gemiddelde limiet voor PM2,5 10 μg / m 3 is , terwijl die van de EU 25 μg / m 3 is .
Verschillende Europese landen overschrijden echter regelmatig de hogere EU-limiet.
Om de cijfers te bedenken, gebruikten onderzoekers van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) volkstelling gegevens van 18 Europese landen en keken ze naar de incidentiecijfers van astma bij kinderen uit de onderzoeksdatabase Global Burden of Disease (GBD).
Blootstelling aan de verschillende verontreinigende stoffen werd berekend met behulp van een geharmoniseerd Europees statistisch model op basis van meerdere metingen in Europa.
Om vervolgens de last van astma bij kinderen te schatten, stelden onderzoekers twee verschillende scenario’s voor: de eerste was gebaseerd op de maximale luchtvervuilingsniveaus die werden aanbevolen door de richtlijnen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het tweede scenario nam als referentie de laagste niveaus van luchtvervuiling die werden geregistreerd in 41 eerdere studies.
De co-auteurs van de studie suggereerden echter dat de WHO-richtlijnen voor stikstofdioxide (NO2) mogelijk te laag zijn, en waarschuwen als landen hieraan zouden voldoen slechts 0,4% van de gevallen van astma zou worden voorkomen.
Co-auteur David Rojas-Rueda van de studie zei: ‘Onze schattingen laten zien dat de huidige NO2 WHO-luchtkwaliteitsrichtlijnwaarde veel minder bescherming lijkt te bieden dan de PM2.5-richtlijn. We stellen voor dat deze waarden moeten worden bijgewerkt en verlaagd om beter geschikt te zijn voor de bescherming van de gezondheid van kinderen. ‘
Dr. Penny Woods, chief executive van de British Lung Foundation, reageerde op het onderzoek: ‘Het feit dat de lucht in onze steden kinderen een levenslange en mogelijk levensbedreigende ziekte kan geven, is walgelijk en eenvoudigweg onaanvaardbaar.
‘We weten ook dat luchtvervuiling exacerbaties kan veroorzaken – een opflakkering van symptomen – voor mensen die al leven met astma en andere longaandoeningen, waardoor ze mogelijk een ziekenhuisbehandeling nodig hebben.
‘Het is duidelijk dat het nu tijd is voor echt gedurfde actie, geen vaag, nauwelijks beleid.’
In een van zijn laatste handelingen als secretaris van het milieu zei Michael Gove dat de aanstaande Bill van het Verenigd Koninkrijk de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor PM2.5 zal vastleggen in de Britse wetgeving.
De WHO heeft eerder gezegd dat deze ondergrens voor PM2.5 de sterfte door vervuiling met ongeveer 15% zou kunnen verminderen.
De 18 Europese landen waarop het onderzoek betrekking heeft, zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het VK.
In ander gerelateerd nieuws, bleek uit een studie die vorige week werd gepubliceerd, dat fijn stof (PM2.5) het immuunsysteem van het lichaam in overdrive kan brengen door een natuurlijk afweermechanisme te activeren, waardoor de astmasymptomen verergeren.